INFORMATII DESPRE TIPUL CERTIFICATELOR DE AGREMENT

Potrivit Autoritatii Navale Romane (ANR), certificatul categoria:

 • D – da dreptul posesorului sa navigheze cu barci cu motor pe ape interioare (Dunare, lacuri rauri)
 • C – da dreptul posesorului sa navigheze cu barci cu motor pe mare pana la 6 mile in larg (navigatie costiera)
 • B – da dreptul posesorului sa navigheze cu barci cu motor pe mare pana la 24 mile in larg
 • A – da dreptul posesorului sa navigheze cu barci cu motor pe mare nelimitat.

Toate aceste certificate sunt pentru barci cu motor. Pentru a naviga cu vele, este necesar cursul Manevra Navei cu Vele in urma caruia se ataseaza mentiunea S (de la sailing) pe oricare dintre categoriile de mai sus.

PROCEDURA DE SUSTINERE A CURSURILOR SI A EXAMENELOR NECESARE EMITERII CERTIFICATULUI (PERMISULUI DE BARCA)

Pasul 1:

Te inscrii la scoala noastra optand pentru unul sau mai multe dintre cursurile corespunzatoare categoriei pe care doresti sa o/le obtii. Aici, in cadrul scolii, vei avea o parte de teorie care are mai multe module:

Pasul 2:

Vom parcurge impreuna partea practica care se finalizeaza cu un examen practic sustinut de reprezentantii Autoritati Navale Romane.

Pasul 3:

Iti vom elibera diploma/ele de absolvire a cursului/rilor.

Pasul 4:

Iti alcatuiesti dosarul de examen care, pe langa diplomele de la scoala noastra, trebuie sa contina si alte documente descrise in metodologia de examinare, la articolul 5 punctul 2, metodologie pe care o poti consulta aici:

METODOLOGIE EXAMEN TEORETIC ANR

Tot aici poti citi despre materii de examinare, barem, numar de intrebari si orice alte lucruri legate de desfasurarea examenului.

Pasul 5:

Te inscrii la examen la una dintre Capitaniile Zonale: Constanta (la sediul Oficiului de Capitanie Mamaia), Giurgiu, Tulcea, Drobeta Turnu Severin, Galati şi Oficiul de Căpitanie Timişoara. Sesiuni de examinare se mai organizeaza pentru categoriile C si D si la Oficiile de Capitanie din Sulina, Sf. Gheorghe, Dej si Bicaz. Oricum sfatul nostru e sa dai un telefon inainte ca sa vezi exact daca si cum se organizeaza examinari. Aici gasesti contactele tuturor Capitaniilor:

CONTACTE CAPITANII

Sesiunile de examenare teoretica sunt publicate si pe site-ul ANR intr-un document care se updateaza periodic (e un pdf care se schimba) si pe care il poti consulta aici:

SESIUNI EXAMEN CAA

Cat priveste dosarul de inscriere, trebuie sa ai la tine originalele documentelor pentru certificarea autenticitatii acestora si doua randuri de copii: unul pentru dosarul de inscriere si cel de-al doilea pentru eliberarea certificatului (acest dosar trebuie sa aiba si 2 fotografii tip buletin).

ATENTIE! Pentru mentiunea S (vele) nu se da examen, este nevoie doar de diploma aferenta absolvirii Cursului Manevra navei cu Vele pe care o pui in copie la dosarul de eliberare a permisului. Permisul se elibereaza de catre Autoritatea Navala Romana dupa promovarea examenului teoretic.

MATERII DE EXAMEN, BIBILOGRAFIE SI ALTE INFO UTILE

Pentru clasa D materiile de examen sunt:

 1. RND
 2. Marinarie
 3. Conducerea si manevra ambarcatiunilor cu motor

Pentru clasa C materiile de examen sunt:

 1. COLREG
 2. Marinarie
 3. Conducerea si manevra ambarcatiunilor cu motor
 4. Navigatie

 

Pe site-ul ANR regasesti cele doua regulamente – COLREG (International Regulations for Preventing Collisions at Sea) sau pe romaneste Regulamentul International de Prevenire a Abordajelor pe Mare, necesar examenului de clasa C si RND (Regulamentul de Navigatie pe Dunare), necesar examenului de clasa D – aici (punctul 4: Bibliografie):

 

INFO UTILE EXAMEN

Si tot cu un click mai sus, la punctul 3 – Teste examen CAA – vei mai gasi si chestionarele materiilor de examen pentru categoria C si pentru categoria D.

Tarifele pentru examen le regasesti la urmatorul link la punctul 23 g:

 

TARIFE ANR

Speram ca ti-am clarificat toate intrebarile legate de cum poti ajunge, pas cu pas, in posesia mult doritului permis de barca…aaaa… adica certificat international de conducator de ambarcatiune de agrement 🙂

Daca esti decis sa pornesti la drum si vrei sa urmezi cursurile de navigatie, aici poti gasi toate cursurile noastre:

 

CURSURI DE NAVIGATIE

Daca mai ai inca vreo nelamurire, iti raspundem cu drag la orice intrebare. Ne poti suna la:

+4 (074) 210-4739
+4 (074) 444-1322