Chiar daca nu sunt schimbari extraordinare, noua formulare a regulilor fundamentale aduce clarificari unor aspecte care tin de rutina normala si intareste principiul sportivitatii.

Haideti sa incepem cu inceputul: principiile de baza.

Principiul regulilor si sportivitatii nu aduce nimic nou, doar o reformulare, totusi merita amintit pentru a nu-l uita. In sportul nostru, complet diferit de majoritatea altor sporturi, autoimpunerea regulilor este principiu de baza. Cu alte cuvinte, este de asteptat ca atunci cand o barca incalca o regula si nu este exonerata sa faca imediat o penalizare conforma care poate sa fie chiar retragerea din cursa respectiva.

Si acum regulile fundamentale:

Regula 1 (regula sigurantei)

Persoanele de suport ale concurentilor sunt de acum mai bine integrate in sistemul de reguli. Astfel, de acum devine obligatoriu ca si acestea sa faca tot ce este posibil pentru a ajuta o persoana sau o barca aflate in pericol. Pavilionul V si noua regula 37 includ si ele persoanele de suport. Dar ce este o persoana de suport? Gasim raspunsul in definitii:

Support Person

Any person who
(a) provides, or may provide, physical or advisory support to a competitor, including any coach, trainer, manager, team staff, medic, paramedic or any other person working with, treating or assisting a competitor in or preparing for the competition, or
(b) is the parent or guardian of a competitor.

Si pentru a nu mai avea vesnica problema: „nu intervin ca s-ar putea ca cel salvat sa fie ulterior descalificat”, Regula 41 a fost, de asemenea, modificata: paragraful care statuta posibilitatea ca un concurent bolnav, ranit sau in pericol care a fost ajutat si din aceasta cauza a obtinut un avantaj in cursa sa fie protestat a disparut.

Regula 2 (fair-play)

Modificarea acestei reguli face ca penalizarea pentru incalcarea principiilor sportivitatii si fair play-ului sa fie, in toate cazurile, descalificare care nu poata fi exclusa din scorul final al competitiei (DNE).

Regulile 3 si 4 nu sufera modificari, in schimb apare Regula 5 ca o regula noua care se referă la autoritatile organizatoare, comitetul de cursa, tehnic, de protest si toti oficialii, accentuand faptul ca toti acestia, la fel ca si sportivii, sunt condusi de reguli.

Regula 6 este si ea o regula noua care nu face decat sa consfiinteasca statutul de reguli al următoarelor coduri:

● Advertising Code
● Anti-Doping Code
● Betting and Anti-Corruption Code
● Disciplinary Code
● Eligibility Code
● Sailor Categorization Code

Pentru cei care ati avut rabdare sa cititi articolul pana la sfarsit, data viitoare vom vorbi despre modificarile din partea a doua a RRS, adica despre regulile de intalnire. Pana atunci, visati frumos!

Cosmin