Daca ai ajuns sa citesti acest articol, ori vrei sa te apuci de scoala ca sa iti iei permisul de barca, ori ai terminat scoala si ti-e cam… nu stiu cum… sa dai examenul teoretic. Am cam ghicit, nu? 🙂
Eu cred ca examenele sunt niste sperietori in toată regula atunci cand suntem adulti 🙂 Ca, deh, nu mai suntem obișnuiți cu teze, teste, ma asculta la… tot ritmul asta de emotie (pozitiva sau negativa) e pierdut! Unde mai pui ca, daca am trecut de prima tinerete, nici memoria nu mai tine cu noi si uite asa, pentru toate aceste motive plus lipsa de timp, amanam inscrierea la examen.
Prima motivatie pentru lipsa de timp: nu exista n-am timp, ci prioritizare, depinde de cat de mult iti doresti sa te vezi pe mare din nou la carma. Na, ca ti-am facut pofta! 🙂
A doua motivatie pentru argumentul ca examenul e complicat: te ajutam noi, prin informatiile din acest articol, sa te organizezi, sa inveti si sa afli tot ce trebuie pentru a te vedea in sfarsit cu certificatul de skipper in buzunar.
Acum, nu mai ai nicio scuza, asa ca citeste mai departe 🙂
Primul lucru pe care trebuie sa il stii se refera la probele pe care le dai la examen. Acestea sunt:
Dosarul de examen
Cu ce incepem?
Examenele teoretice sunt de tip grila si se dau pe calculator. Informatiile legate de continutul dosarului pentru examen, materiile, barem, numar de intrebari, desfasurare, le gasesti pe larg aici:
In ceea ce priveste dosarul de examen, trebuie sa ai la tine originalele documentelor, pentru ca reprezentantii ANR sa poata certifica autenticitatea acestora si 2 randuri de copii: unul pentru dosarul de inscriere si cel de-al doilea pentru eliberarea certificatului (acest dosar trebuie sa aiba si 2 fotografii tip buletin). |
Cum procedam?
Variante de luat in considerare
Varianta 1
Dai intr-o singura sesiune examenele atât pentru clasa C, cât si D, adică doua examene cu toate cele 7 probe de mai sus. Pe aceasta varianta ti se va elibera, in cazul promovarii, permisul pentru ambele clase C si D;
Varianta 2
Doua sesiuni separate in perioade diferite. Prima sesiune pentru clasa C cu examen la cele 4 materii aferente clasei C (le găsești mai sus) si, daca promovezi, ti se va elibera permisul pentru clasa C.
Te înscrii apoi la a doua sesiune pentru clasa D: prezinti permisul clasa C si dai doar examen de diferenta la RND pentru a obtine si clasa D.
Varianta 3
Si in aceasta varianta ai doua sesiuni separate in perioade diferite. De data aceasta te inscrii prima data pentru clasa D si vei da examen la cele 3 materii aferente clasei D (le regăsești mai sus) si, daca promovezi, ti se va elibera permisul pentru clasa D.
Te înscrii apoi la o alta sesiune pentru clasa C: prezinti permisul clasa D si dai doar examen de diferenta la COLREG pentru a obtine si clasa C.
Avantaje si dezavantaje:
Varianta 1 – rapida, dar mai multe probe de examen (7 probe);
Variantele 2 si 3 – dureaza mai mult (2 sesiuni succesive de examen in date diferite), dar mai putin probe de examen (varianta 2: 5 probe, varianta 3: 4 probe);
In cazul variantei 3, nu sustii deloc proba Navigatie.
Nu uita! Pentru cursul Manevra Navei cu Vele nu se da examen la ANR. Mentiunea de sailing se înscrie in certificatul de conducator de ambarcatiune de agrement cu motor in baza cursului absolvit la scoala.
Datele sesiunilor de examinare
Cand ne inscriem?
Sesiunile de examinare sunt afisate pe site-ul ANR, dar este posibil sa fie extrem de aglomerate, mai ales in sezon. Ca sa stii cum te organizezi, iti recomand sa suni, din timp, la una dintre capitaniile zonale care organizeaza sesiuni de de examinare si sa ceri detalii.
Capitanii care organizeaza sesiuni de examinare
Unde dam examenul?
Nu toate capitaniile organizeaza sesiuni de examinare. Cele care o fac sunt capitaniile zonale:Capitania Zonala Constanta prin Oficiul de Capitanie MamaiaCapitania Zonala GiurgiuCapitania Zonala TulceaCapitania Zonala GalatiCapitania Zonala Drobeta Turnu Severin prin Oficiile de Capitanie Dej si TimisoaraOficiul de Capitanie BicazAlege una dintre ele care sa se potriveasca cu domiciliul tau.
Contacte Capitanii
-
- O.C. Mamaia agrement-mamaia@rna.ro
Persoana de contact: Bota Adriana Elena
Tel: 0372416234
-
- C.P. Tulcea agrement-tulcea@rna.ro
Persoana de contact: Ali Anca
Tel: 0240513226 / 0372376740
-
- C.P. Galati agrement-galati@rna.ro
Persoana de contact: Cezar Roxana
Tel: 0236460538 / 0783155417
-
- O.C. Bicaz agrement-bicaz@rna.ro
Persoana de contact: Nichifor Alexe
Tel: 0233253339 / 0728282253
-
- C.P. Giurgiu agrement-giurgiu@rna.ro
Persoana de contact: Calcai Lacramioara
Tel: 0372408442
-
- C.P. Drobeta Tr.Severin agrement-drobeta@rna.ro
Persoana de contact: Pana Angelica
Tel: 0372 408 463 / 0252 316 493
-
- O.C. Timisoara agrement-timisoara@rna.ro
Persoana de contact: Barboi Alexandru
Tel: 0256493094 / 0722884777
-
- O.C. Dej agrement-dej@rna.ro
Persoana de contact: Federiga Viorel
Tel: 0264216340 / 0764694100
Taxele de examinare
Cat platim?
Autoritatea Navala Romana (ANR) percepe cate o taxa de examinare pentru fiecare dintre examene (clasa C si clasa D). Aceste tarife sunt publice, pe site-ul Autoritatii, sunt exprimate in euro si se calculeaza la un curs de referinta. Pretul examinarii pentru o singura categorie (C sau D) este de 120 de euro, iar taxa de emitere a certificatului este de 12 euro.
Bibliografie utila si teste
Ce si cum invatam pentru examen?
Iti recomandam sa studiezi temeinic toate materialele de curs pe care le-ai primit. Inclusiv cele doua regulamente: COLREG (International Regulations for Preventing Collisions at Sea) sau pe romaneste Regulamentul International de Prevenire a Abordajelor pe Mare, necesar examenului de clasa C si RND (Regulamentul de Navigatie pe Dunare) necesar examenului de clasa D.
Foarte important: testează-te! Nu de COVID, ci de stiinta 🙂
La noi pe site gasesti chestionarele publicate de Autoritatea Navala Romana pentru fiecare proba. Intrebarile din aceste chestionare sunt in proporție de 80% aceleasi cu cele din examen. Pentru a invata mai usor, ti-am pregatit aceste chestionare atat sub forma unor teste online pentru fiecare materie in parte, cat si sub forma unor simulatoare de examen pentru fiecare categorie in parte. Le poti accesa cu un click mai jos pentru logare fiind nevoie de adresa ta de email.
Cam astea ar fi informatiile de care ai nevoie. Mai trebuie sa stii ca acest articol are ca sursa de informare site-ul oficial al Autoritatii Navale Romane: portal.rna.ro/ Eu iti doresc succes, la fel si colegii din echipa mea! 🙂 Daca ai nevoie de informatii suplimentare, suntem intotdeauna aici pentru tine!Cu drag,Oana |